Det som har varit och det som komma skall

Vi bad er hålla ut. Ni höll ut. Och som tack för detta kommer vi belöna er på ett antal sätt.

För det första: vi vet att ni är många som aldrig fick tag på det första numret av Fienden. Många som inte lyckades hitta ett exemplar innan de försvann från hyllorna för gott – och ännu fler som möttes av en UTSÅLT!-skylt när ni kom till oss för att lägga en beställning.

På grund av detta – och på grund av ert tålamod under vårt arbete med det krävande uppföljarnumret – släpper vi härmed Fienden nummer ett i PDF-form. Gratis att ladda ner, fritt att dela.

Varsågoda: Fienden nummer ett (65mb).

För det andra: under de närmaste veckorna kommer vi att lägga upp extramaterial till några av artiklarna i premiärnumret – och avsluta med att avslöja de första detaljerna om den uppföljare som blev så ambitiös att vi varit tvungna att arbeta med den i knappt ett år.

Så nu kommer ni åtminstone att ha någonting att läsa medan ni håller andan.

MFH
Fienden

 

Författat den av Fienden | Fienden nummer ett, Fienden nummer två |

28 kommentarer till Det som har varit och det som komma skall

 1. Jag vill inte ha det första numret IGEN. Är det såhär man belönas ifall man stödjer er i och med att köpa ert första nummer, genom att se att alla andra får plocka på sig det gratis?

  Tveksamt om jag köper fler tidningar.

  Vad hände med fyra nummer om året?

  BULL. SHIT.

 2. Kära Fienden,

  Ta den tid ni behöver. Vi vet alla att slutresultatet blir bättre då.
  Tack för uppdateringen och tack för PDF. Det är ytterst tacksamt att inte behöva befläcka de fina papperkopiorna mer än nödvändigt.

 3. Så tråkigt att bli sur över detta. Var införskaffandet av första numret i fysisk form en sådan stor affär att man behöver gnälla ett år senare kan man få mina pantburkar som plåster på såren.

 4. Min ilska handlar inte längre om att jag tycker vissa av era artiklar hade för mycket ordbajs i sig. Det handlar inte heller om att jag tycker ni gjorde lite för uppenbara misstag med småsaker inom layouten för jag skiter i sådant. Ni självpublicerar och det är askoolt och jag älskar konceptet. Och 4 nummer om året? Nej det blev inte så fine. 2 nummer? Fine det blev inte så. Men jag undrar, jobbar ni för hårt på ica allihopa? Eller vad? För ni kan ju knappast försörjt er på förra numret i ett år?

  Jag hoppas verkligen det blir ett nummer två. Men det känns lite som att snart läser vi en snyfthistoria om hur någon i redaktionen dricker mai tais på en öde ö någonstans med alla cash och så vidare. Att ni ger ut nummer 1 i PDF format hjälper ju inte heller för de ända personerna jag tror som bryr sig om eran tidning är de som fick tag i det i fysisk form. Hypen dog ut någon gång när den enda ni kan säga om nummer 2 är ”kommer mer info snart” som sker ungefär en gång i kvartalet. Om ni nu jobbar så otroligt hårt med bra artiklar så borde det finnas saker att hinta om. Att hinta om vad som kommer förstör ju inte lustan av att läsa det.

  Ja detta var hård kritik men det känns lite som att ni kommer bara få massa hyllningar för det här och folk som litar på er till 100%. jag är fortfarande nöjd med min stödprenumeration och så vidare. Detta koncept är perfekt. Men vet inte om det är för ni har för mycket annat vid sidan om eller att ni saknar det ekonomiska. Men något måste det ju vara som gör att ni skjuter på det hela tiden.

  Jag vet ju också att ni lär ju inte svara på detta eftersom det inte passar in i eran stil och eran attityd. Istället kommer något kryptiskt likt en Kent-låt och så drömmer folk våta drömmar om nummer 2 i ett kvartal till.

  Men fan killar och tjejer. Lycka till ser fram emot att njuta av nummer ett i PDF format. Då kanske man kan läsa de artiklar som krävde förstoringsglas för att läsa eller de bitar där texten nästan gled ner mot ryggen av tidningen. (småsaker som inte gör något egentligen men ja)

  kram.

 5. Det ar icke att forglomma att de ocksa ar journalister pa heltid och att detta projekt ar vid sidan av deras leverbrod. Tillfalligen gar det inte att ga runt pa den tidning de gor, annars skulle tiden prioriteras mer pa att forsoka fa ut fler nummer snabbare.
  Att ge ut forsta numret i PDF ar ocksa ett bra satt att marknadsfora for andra lasare. Jag ska skicka PDFn till alla jag kanner – bade som aldrig fick tag pa tidningen och som var skeptiska till att kopa den ifran forsta borjan. PDFn kostar ingenting for nagan utan kommer forhoppningsvis gora att fler koper tidningen i framtiden.

  Kul att se lite liv i nummer 2. Vantar med spanning!

 6. För en ständigt fattig snubbe är det här typ veckans, om inte månadens, bästa grej Jag ska fan snatta ett sexpack folköl, ett paket och tio frimärken och skicka till redaktionen! (Eller inte. Men det är en bra idé).

 7. ”You think you know… what you are, what’s to come. You haven’t even begun.” This is only slightly different than what Tara said to her in her ”Restless” dream: ”You think you know … what’s to come … what you are. You haven’t even begun.”

 8. Det är ju klart de har jobb vid sidan och detta är ett projekt som tar mycket tid. Men då borde man antingen hålla käften tills man har något vettigt att säga eller så borde man vara helt öppen med hur långt man kommit i processen. för man skrev i höstas också att ”vi är inte döda, snart kommer mer info om nummer 2″ och det man fått veta sen dess är att nummer 1 finns i pdf format och man inom kommande veckor kommer få mer info. Om man nu har information att komma med inom närmsta veckorna så kan man lika gärna droppa det nu tycker jag. Om det handlar om att man har tystnadsplikt om vissa saker tills om några veckor så behöver man ju inte ge dessa detaljer.

 9. Ja, en liten uppdatering var forstas vantad. Men i annat sa lever vi i ett samhalle dar man hela tiden maste halla uppmarksamheten uppe for konsumenten, annars glommer de bort en illa kvickt. Hoppas pa att de ger oss saftiga nyheter denna gang.

 10. Lysande initiativ! Alla som var dumma nog att inte köpa tidningen direkt har nu chansen att läsa den. Jag ser fram mot nummer två, och kan inte påstå att jag ångrar min prenumeration.

 11. Vill mest tacka för att ni lägger upp den som PDF. Främst för att jag själv inte fann ett exemplar!
  Jag älskar det jag läst hittils, synd att ni ej kan hålla ångan uppe och släppa tidningen regelbundet. Jag gillar hur som helst att ni belyser spel som en konstform, då jag själv är musiker och konstnär. Spel ska inte bara bindas till recensioner utan till den vetenskap som ligger bakom! Keep up the good work!

 12. Jobba, jobba, jobba!

 13. Jag hade inte tänkt ge mig in i den till synes heta debatten det här tydligen rört upp. Jag tänker heller inte vara speciellt långdragen. Allt jag vill säga är tack.

  Tack för att ni finns Fienden.

 14. Så jävla bäst!!! Det här är det bästa som finns på internet just nu!!!

  Fan vad ni gör samhället en tjänst genom att släppa hela numret gratis som PDF!!!

  Tack – det här gjorde min dag!

  /Jonathan

 15. Tack som fan! Det är sånt här man vill mötas av när man kommer hem från jobbet.

 16. Kul att nummer två är på väg, men ärligt talat skulle jag hellre se en mindre ambitiös tidning som kommer lite oftare. Ni är ju hästlängder bättre än all annan spelmedia ändå. Men att vänta på ett nummer i åratal… det blir bara fånigt.

 17. Det får ta den tid det tar. Håller ni samma kvalitet som i första numret kan jag vänta i ett år till. Jag har inte bråttom.
  För alla andra som inte gillar att vänta vill jag säga att Fienden kanske vill leva upp till sitt namn. De börjar med fansen. Hehehe

 18. Jag har fortfarande inte fått ynnesten att betala min beställda prenumeration. Men kanske kommer inbetalningskortet tillsammans med tidningen? Som jag hoppas brevbäraren ska lyckas pressa in i postfacket snart… Om inte så skicka räkningen snarast, tack. Jag vill inte behöva leta fram ett begagnat ex genom kontakter denna gången också.

 19. Så länge min (betalda) helårsstödprenumeration fortfarande gäller för 4 nummer och inte för ett år så är jag nöjd, även om det är tråkigt.

 20. Håller med tidigare inlägg om att det hade varit kanon med mer information om hur det går för tidningen, jag hade gärna sett ett mer aktivt bloggande eller att mindre artiklar kunde släppas här på webben. Bara för att hålla intresset vid liv.

  Men mer än att klaga över bristen på kommunikation, PEPP! Fienden behövs, er vinkel på spelmediet är jättespännande och utmanande, och potentialen för tidningen är enorm. Håller tummarna för att ni har orken och möjligheten att få ut tidningen och förhoppningsvis kunna få lite ekonomi i det. Så PEPP PEPP! ser jättemycket fram emot nästa nummer och väntar gladeligen.

 21. Kan ju säga att ett nummer fienden inte är de bästa 367 kronorna jag någonsin spenderat. Tycker att med så många som antagligen tecknat prenumerationer osv att ni borde kunna släppa lite mer info. och jag hoppas inte ”något att läsa de kommande veckorna” ska vara nummer 1 i pdfformat.

 22. Älskade första numret, smart att släppa pdf’n, helt ok att ta sin tid vardagen är ändå fylld av för mycket snabbproduserat skräp.
  De som vill läsa kvalitetsspelartiklar i mellantiden kan ju gå in på blogemup.se

 23. Tyckte själv att första numret var helt fenomenalt men jag hoppas att de som tecknat prenumeration får någon slags kompensation för att de väntat så tålmodigt.
  Öka takten sista kvarten, Ti-da-holm!!

 24. Kanske skulle fira Ett Års-dagen med ett nytt nummer?

 25. Kul att se de klippta citaten från intervjuerna med Uwe Boll och Limbo of the Lost-utvecklarna. Att släppa nummer ett som PDF var också ett smart drag. Spänningen runt nummer två är nu olidlig!

 26. Säger som någon annan sade: så länge jag får mina fyra nummer för den prenumeration jag betalat för så är jag nöjd. Gillade starkt det första numret som jag för övrigt inte lyckades få tag på förrän ni släppte en pdf. Så andra kommentarer till trots, så tycker jag att det var en fin gest till oss som inte kunde få tag på det numret.

  Skulle gärna vilja ha nummer två som pdf också faktiskt.

 27. Väntar fortfarande på #2. Hur går det?

 28. Alltså, jag älskade det första numret men det börjar bli lite fånigt att man betalat för en prenumeration och inte fått något mer för det nu när det gått så pass lång tid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>